PLOOPY-hoofdtelefoonrecensie – Hoofdtelefoons

We beoordelen de PLOOPY-hoofdtelefoon, dit zijn een 3D-geprinte planaire hoofdtelefoon met open achterkant en een unieke EQ-compatibele DAC en versterker. Het kost vanaf CAD $ 129,99, met een volledig geassembleerde kit in de detailhandel voor CAD $ 254,99.

Disclaimer: Dit monster is naar ons toegestuurd in ruil voor onze eerlijke mening. Headfonics is een onafhankelijke website zonder affiliatielinks of status. Wij bedanken het team van PLOEPIE voor hun steun.

Klik hier om meer te lezen over de HIFIMAN-producten die we eerder op Headfonics hebben behandeld.

Houd er rekening mee dat dit bericht onze huidige scorerichtlijnen volgt, die u hier in meer detail kunt lezen.

PlOOPY hoofdtelefoonrecensie

De PLOOPY-hoofdtelefoon moet worden beschouwd als een ontdekkingsreis en niet als het voltooide artikel. Via deze hoofdtelefoon leer je veel over het afstemmen van hoofdtelefoons en indirect over de mogelijkheden van je versterker.

Geluidskwaliteit (post-EQ)

8.3

Schuif hierheen om je score voor de uitrusting toe te voegen!27 stemmen

7.7

Pluspunten

Geweldige manier om over EQ te leren

Zeer comfortabel op het hoofd

Uitstekende firmware-ondersteuning

Nadelen

De gevoeligheid van de driver belemmert de prestatie van het koppelen van versterkers

Kan geen kabel wisselen

Ik garandeer dat je nooit een naam als PLOOPY zult horen, en niet alleen in de audiofiele markt.

Dit is een Canadees boetiekbedrijf dat in 2019 werd opgericht door twee broers, Colin en Phil Lam. Als ik boetiek zeg, bedoel ik in de puurste vorm; klein, flexibel, responsief en uniek open source in plaats van propriëtair voor veel van wat ze produceren.

In sommige opzichten wordt die aanpak weerspiegeld in de lancering van de PLOOPY-hoofdtelefoon. Dit is een zeer betaalbare set planaire hoofdtelefoons met open achterkant, die ruim onder de $ 200,- kosten, afhankelijk van het formaat dat je kunt kopen.

Het is echter niet de prijs die dit momenteel tot een van de interessantere producten in de draagbare audioscene maakt, maar eerder de manier waarop het wordt gepitcht en verkocht.

Dit is deels een 3D-geprinte hoofdtelefoon, gemengd met gemakkelijk verkrijgbare materialen en inclusief een handleiding hoe je deze zelf kunt maken met je 3D-printer. Het wordt vergezeld door een uniek geconstrueerde DAC en versterker met open-sourcesoftware waarmee u de geluidssignatuur kunt verfijnen.

Kortom, de PLOOPY-hoofdtelefoon is meer dan een product: het is een zichzelf onderhoudend, door de gemeenschap aangestuurd project en een indirect medium om te leren hoe u PMEQ kunt gebruiken.

Het is ook een product dat organisch verbetert met een continue lijn van feedback van online communities zoals Reddit evenals frequente firmware- en PMEQ-recepten die zijn gepost in GitHub.

PLOOPY-hoofdtelefoon gedemonteerdPLOOPY-hoofdtelefoon gedemonteerd
Copyright PLOOPY 2023

Technische hoogtepunten

De PLOOPY-hoofdtelefoon is een set 3D-geprinte, bekabelde planaire magnetische hoofdtelefoons met open achterkant. Het wordt geleverd met een kleine opamp-aangedreven single-ended geïntegreerde DAC en versterker met geïntegreerde software en is gebaseerd op een Raspberry Pi-systeem.

Je kunt de PLOOPY-hoofdtelefoon en -versterker in verschillende staten van ‘uitkleden’ kopen, waarbij de volledig gedemonteerde versie de goedkoopste is met CAD$129, tot een volledig gemonteerde versie die de duurste is met CAD$254.

Voor deze recensie hebben we voor de volledig geassembleerde versie gekozen, maar zelfs daarvoor zijn hier en daar een paar toevoegingen nodig om ze volledig functioneel te krijgen.

Zowel de hoofdtelefoon als de versterker moeten worden gezien als één geïntegreerd pakket of systeem dat is ontworpen om op uw pc of MAC aan te sluiten voor het afspelen van audio.

Het is echter de DAC/versterker die softwaregestuurd is, waardoor u de geluidssignatuur kunt verfijnen via software van derden, zoals die van George Norton op GitHub. De versterker ook Firmware-upgrade mogelijk uit de repositories van PLOOPY op GitHub.

Bestuurder

Er is niet een enorme hoeveelheid informatie over de drivergrootte of de precieze materialen die worden gebruikt voor de PLOOPY-hoofdtelefoondrivers op één handige locatie.

Wat ik je kan vertellen is dat de driver een beetje gevoeligheid mist bij 70 dB per mW, hoewel hij bij 20Ω efficiënt genoeg is voor impedantie.

De magneetarray bestaat uit een enkelzijdige 6-delige uitvoering met een dik maar klein diafragma voor een moderne planar. Het diafragma is ongeveer 400 µm dik en heeft een actief oppervlak van ongeveer 1750 mm^2. De sporen zijn van koper en ongeveer 35um dik.

Dit is geen gevoelige driver. Ondanks de relatief efficiënte 20Ω-classificatie heb je behoorlijk wat vermogen nodig om ze aan te drijven en zo in te stellen dat mogelijke clipping wordt voorkomen. Eén ding om op te merken: het PLOOPY-team heeft erkend dat deze hoofdtelefoons niet enorm luid zijn (zonder vervorming en clipping).

Om de juiste balans te krijgen, moet je de hoofdtelefoon dus via de bijbehorende DAC en versterker laten werken, waarbij versterkingsregeling (evenals EQ) een must wordt.

PLOOPY KoptelefoonversterkerPLOOPY Koptelefoonversterker

Versterker

De standaard DAC-chipset in de bijbehorende USB-power DAC/versterker is een Texas Instruments PCM3060 die een maximale PCM 24BIT/96/192kHz samplingfrequentie kan halen, maar in dit geval ging PLOOPY met PCM 16BIT/48kHz, dus een nummer met een hogere snelheid zal dat wel doen. standaard worden gedownsampled.

Omdat het open source is, kun je dat veranderen en inderdaad is er in de door George Norton geconstrueerde PLOOPY Headphones Toolbox een codec-configuratieoptie voor oversampling tot 32BIT, evenals de introductie van een bepaald niveau van digitale filtering en een digitale de-emphasis-controle.

Je krijgt ook een niveau van pre-gain en post-gain controle dat ik essentieel vind voor het balanceren van kracht en volume om clipping en vervorming in de prestaties met de PLOOPY-hoofdtelefoon te voorkomen.

Zoals gezegd is de controllerchip gebaseerd op een Raspberry Pi (RP2040), dus het is niet de krachtigste chipset, maar hij is snel genoeg om de EQ-opties uit te voeren die bij de Toolbox-software worden geleverd.

Voor versterking gebruikt het 8 Texas Instruments OPA1688 opamps parallel per kanaal en levert een maximum van 2W in 20Ω per kanaal, met een maximale spanningsschommeling van 14Vpp

Het versterkingsniveau kan enigszins variëren van firmware tot firmware in termen van dB tot mW hoofdruimte en ik heb gezegd dat het, hoewel hoorbaar, niet zo luid is, misschien rond de 80 dB ten opzichte van de nieuwste firmware (extra 6 dB hoofdruimte), wat ik ook heb gezegd. heb gebruikt voor deze review.

Natuurlijk weerhoudt niets u ervan om de PLOOPY-hoofdtelefoon te gebruiken met uw eigen speciale DAC en versterker met meer spanning en stroom in combinatie met andere EQ-platforms van derden om uw eigen reeks curven te creëren. Dit is tenslotte open source.

PLOOPY Koptelefoon op standaardPLOOPY Koptelefoon op standaard

Ontwerp

De PLOOPY-hoofdtelefoon heeft een zeer rauwe maar bruikbare 3D-geprinte bouwkwaliteit met een klassieke ronde cup-vormfactor. De esthetiek is in wezen doe-het-zelf van aard, maar ik vermoed dat het behoorlijk complex is om te bouwen als je van plan bent het zelf te doen met behulp van hun beschikbare printrichtlijnen.

Het is een behoorlijk groot 3D-geprint plastic frame, samen met oorschelpen in vergelijkbare stijl. Het is ook verkrijgbaar in drie kleuren, waaronder rood en geel, die mij niet zo aanspreken, en dit exemplaar, dat in een veel stijlvoller zwart is. Daarnaast krijg je een mix van stof voor de kussens, de buitenste hoofdband en schuimvulling voor de binnenkant.

Omdat het een open achterkant is, is de voorkant behoorlijk zichtbaar, zonder fraaie grills, maar veel schuim met een lila thema dat de hoofdbestuurder beschermt.

Ik ben er vrij zeker van dat het schuim kan worden geclassificeerd als een verbruiksartikel en de kans is groot dat je dat op een bepaald moment in de levensduur van de hoofdtelefoon zult moeten vervangen. PLOOPY zinspeelt daarop met de toevoeging van een ‘nieuwe kit’ bestaande uit stoffen hoezen en stukjes schuim voor de kussens en hoofdband voor $ 29,99 extra (CAD).

De connectoren maken deel uit van de bedrukte cup en hier heeft PLOOPY ervoor gekozen om 3,5 mm TRS-aansluitingen te gebruiken in plaats van omvangrijkere opties zoals Hirose of mini-XLR’s. Er wordt wel een standaardkabel meegeleverd, maar het connectorsysteem is niet gepatenteerd, dus u kunt er elke standaard 3,5 mm “AUX-kabel” naar keuze op aansluiten.

Het gewicht is met 420 gram niet zo slecht voor een vlakke hoofdtelefoon en zonder al te veel overlap in het volgende gedeelte is het een zeer comfortabele en ruisvrije hoofdtelefoon (bij het articuleren) wanneer deze op je hoofd wordt gedragen.

PLOOPY hoofdtelefoon-oorkussensPLOOPY hoofdtelefoon-oorkussens

Comfort en isolatie

De PLOOPY-hoofdtelefoon is zeer comfortabel voor mijn hoofd, maar veel zal afhangen van uw hoofdomvang en welke FlexBar u uit de doos installeert.

Een van de belangrijkste punten van kritiek die ik van early adopters kan verzamelen, was gericht op de vrij losse klemkracht van de PLOOPY-hoofdtelefoon en ja, de latere klemdruk zou redelijk ontspannen zijn.

Het bedrijf heeft zich echter aangepast aan de feedback en kon drie verschillende maatopties kiezen voor de volledig geassembleerde versie.

De niet-gemonteerde kit maakt gebruik van FlexBars die los in de doos zitten. Het concept is dat je de stang neemt die het beste bij de verhoudingen van je hoofd past en deze in het frame schuift om de constructie te voltooien.

De staaf is aan de onderkant gekarteld of gekerfd, zodat u hem als hoofdbandverstelling kunt gebruiken. Het werkt goed met veel verzekerde klikgeluiden terwijl je het omhoog of omlaag beweegt.

Eén waarschuwing; plaats de FlexBar pas wanneer deze vastklikt als u zich afvraagt ​​welke versie u moet gebruiken. Het zal niet gemakkelijk zijn om het eraf te krijgen als het eenmaal is vergrendeld.

De klem van de losse versie is relatief zwak en omdat hij uit één band bestaat en van stof is, kan hij een beetje bewegen bovenop het hoofd. Het comfort is echter uitstekend, omdat het doek voorkomt dat potentiële warmte zich ophoopt tijdens lange luistersessies.

De hoofdband en de kussenstof van de PLOOPY-hoofdtelefoon, gecombineerd met een schuimbinnenkant, zorgen voor een zeer comfortabele en jeukvrije ervaring op mijn hoofd en oren.

De binnenholte van het verwisselbare kussen heeft een traditionele ronde vorm, maar is breed genoeg voor de meeste oormaten. Er is echter geen stoffen doek om de bekerbehuizing te bedekken terwijl uw oor tegen bedrukt plastic drukt.

PlOOPY-hoofdtelefoonkabelPlOOPY-hoofdtelefoonkabel

Standaard kabel

De door PLOOPY Headphones geleverde standaardkabel heeft een enkel uiteinde en is aan beide uiteinden voorzien van slanke 3,5 mm TRS-aansluitingen.

Je krijgt 2 TRS-kabels in de verpakking, elk afgesloten met dubbele 3,5 mm TRS en vervolgens een verlengkabel met vrouwelijke poorten die beide kanalen samenvoegt in één TRS-aansluiting voor aansluiting op de bijbehorende DAC/versterker of versterker naar keuze (3,5 mm compacteerbaar).

De connectoraansluitingen hebben geen kanaalmarkeringen, maar raak niet in paniek als je je afvraagt ​​welk kanaal welk kanaal is om op de hoofdtelefoon aan te sluiten. De drivers zijn zo bedraad dat ze alleen het juiste kanaal accepteren, en beide kanalen worden over beide kabels verzonden. Zo maakt het niet uit welke kabel je aansluit, je hebt altijd de juiste kabel.

Dat betekent echter wel dat je niet van kabel kunt wisselen met een standaard SE- of gebalanceerde hoofdtelefoonkabel.

Als u bijvoorbeeld overstapt op een kabel van HIFIMAN, zal deze slechts naar één kanaal worden uitgevoerd vanwege de kanaalbedrading in de PLOOPY-hoofdtelefoon. In plaats daarvan kunt u kabels verwisselen met elke standaard 3,5 mm “AUX-kabel”.

Ik neem aan dat de kabeldraad een OCC-koper is, maar welke maat kan ik niet bevestigen. Het is gehuisvest in een zwart stoffen omhulsel met een gedraaide afwerking en een onopvallende splitter voor demping van de kanaalfusie nabij de basis van de verlenging en een organizerkrul op elke meegeleverde TRS-kabel nabij de bovenkant.

Het draaien is vrij los, dus ik merk dat er tijdens het gebruik af en toe wat knikken naar binnen kruipen, maar je kunt ze gladstrijken met een simpele ruk of draai. Je zou de bediening ook niet te zwaar moeten vinden en het feit dat het een hoofdtelefoon met open achterkant is, is geen probleem.

Verpakking en accessoires

Ik zal deze kort houden, want naast de meegeleverde kabels en versterker krijg je alleen een extra USB-C naar USB-A-kabel om de DAC/versterker op je pc of MAC aan te sluiten als je de PLOOPY-hoofdtelefoon voorgemonteerd koopt.

Als je de niet-gemonteerde kit koopt, ontvang je een vrij lange BOM (Bill Of Materials), wat in wezen bestaat uit de onderdelen van de PLOOPY-hoofdtelefoon en de versterker, opgesplitst en klaar om te monteren.

Er is geen verpakking aanwezig, afgezien van de koeriersdoos en de vacuümverzegelde zak waarin deze wordt geleverd om hem te beschermen tijdens zijn reis naar uw adres. Dit is voor de voorgemonteerde versie, dus ik neem aan dat er wat meer bescherming voor de kit is om te voorkomen dat de kwetsbaardere componenten, zoals de drivers, beschadigd raken.

Klik op pagina 2 voor onze geluidsimpressies en combinaties.

Klik op pagina 3 voor onze geselecteerde vergelijkingen.

Delen is lief!

Draadloze-oortjes.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart