KEFINE Klanar-recensie – Koptelefoon

Vandaag bespreken we de KEFINE Klanar, de debuut universele in-ear monitor van het bedrijf met een enkele vlakke magnetische driver van 14,5 mm. Het kost een adviesprijs van $ 119.

Disclaimer: Dit monster is naar ons toegestuurd in ruil voor onze eerlijke mening. Headfonics is een onafhankelijke website zonder affiliatielinks of status. Wij danken KEFINE voor hun steun.

Om meer te lezen over planaire magnetische IEMss die we eerder op Headfonics hebben vermeld, klik hier.

Houd er rekening mee dat dit artikel onze huidige scorerichtlijnen volgt, die u hier in meer detail kunt lezen.

KEFINE Klanar-recensie

Als inleidende IEM van KEFINE zijn ze zeker aan de slag met de Klanar. De afstemming is, ondanks dat hij V-vormig is, goed gedaan.

Schuif hierheen om je score voor de uitrusting toe te voegen!22 stemmen

8

Pluspunten

Indrukwekkende vlakke bas

Geen sibilantie

Breed geluidsbeeld en nauwkeurige beeldvorming

Nadelen

Verzonken zang

Benedengemiddelde isolatie

KEFINE sluit zich aan bij de audiowereld en -gemeenschap en zet de eerste stap door de Klanar te introduceren, een universele IEM-planaire driver van 14,5 mm.

KEFINE komt uit Dongguan, China, en hun naam is ontleend aan de naam van hun oprichter, Ke, en gecombineerd met het woord Refine om hun naam KEFINE te maken.

De KEFINE Klanar kost $ 119 en is aan de hoge kant van budgetaudio, maar zeker redelijk betaalbaar. Wat het interessant maakt, is de planaire drivertechnologie. Dit is een groeiende niche voor deze prijs in 2023, waarbij concurrerende modellen zoals de LETSHUOER S12 die onlangs ook zijn uitgebracht.

Heeft KEFINE’s eerste aanbod echter alles wat nodig is om te concurreren met vergelijkbaar geprijsde IEM’s?

KEFINE Klanar-ontwerpKEFINE Klanar-ontwerp

Technische hoogtepunten

De KEFINE Klanar maakt gebruik van een planaire driver van 14,5 mm. Tot de componenten van de driver behoorden een membraan van PET-composiet en een N55-magneet om de op maat gemaakte driverconstructie te creëren.

KEFINE beweert dat deze driver een gerenommeerde 14,5 mm planaire driver is die krachtige bassen levert die beter zijn dan andere planars, een middentonen dat warm en rijk is, en uitzonderlijke helderheid voor meeslepend luisteren.

Ontwerp

De KEFINE Klanar heeft een basis zwart-op-zwart ontwerp, van de schaal tot de kabel. Er is hier geen enkele kleur behalve zwart en een klein beetje wit om de linker- en rechterkant te labelen.

Er zijn 2 ventilatiegaten in de voorste behuizing, vlakbij het mondstuk. Dit verlicht de druk van de bas en zorgt voor een comfortabelere ervaring.

Kijkend naar het mondstuk hebben de filters een uniek bloemrijk ontwerp. Het is een leuke verrassing om te zien wanneer je van fooi wisselt.

Ondertussen is de schaal gemaakt uit één stuk aluminiumlegering met behulp van een 5-assige CNC-precisiemachine. De breedte van de wand van de schaal is slechts 0,2 mm, waardoor deze comfortabel is voor alle oortypes en -groottes.

De schaal heeft ook een matte afwerking om hem glanzend te maken. Het enige ontwerp op deze volledig zwarte opstelling is het KEFINE-logo op de achterkant.

Afgezien van het ontwerp maakt het gebruik van een 0,78 mm 2-pins connector. De KEFINE Klanar is verkrijgbaar met zowel 3,5 mm als 4,4 mm gebalanceerde aansluitingen.

KEFINE Klanar-comfortKEFINE Klanar-comfort

Comfort en isolatie

Want het comfort van de KEFINE Klanar is uitzonderlijk comfortabel en sluit nauw aan op mijn oren en vermijdt tegelijkertijd een opdringerig gevoel.

Ik kan slapen terwijl ik de Klanar draag en voel ze zelfs niet als zijslaper. Ze dringen diep in mijn oren waardoor ze er nooit uitspringen of aanvoelen als een puntig voorwerp.

Bij langdurig gebruik is de Klanar geweldig. Het belast mijn oren helemaal niet tot het punt dat ik soms vergeet dat ik iets in mijn oren heb.

Wat de isolatie betreft, is het onder het gemiddelde tot gewoon goed. Ik test ze met de standaardtips, en er is geen goede afdichting voor de bas of pasvorm bij gebruik ervan.

Door de tips op mijn DUNU S&S te veranderen, is de bas sterk afgedicht, wat een betere ervaring oplevert. Helaas is passieve ruisonderdrukking er nog steeds niet geweldig mee. Met voorraadtips of 3rd partytips, de passieve ruisonderdrukking is onder het gemiddelde. Geluid van buitenaf komt gemakkelijk binnen, wat de Klanar een slechte keuze maakt voor pendelaars.

Tips

De KEFINE Klanar is uit de doos al voorzien van middelgrote siliconen tips. Deze tips zijn gewoon oké, niets geweldigs.

Afgezien van de tips die aan de IEM’s zijn bevestigd, zijn de andere tips de gewone siliconen tips die je in veel andere IEM’s tegenkomt. Hun kwaliteit is vergelijkbaar met die van anderen.

Er valt niet veel over te zeggen, behalve dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik. Verwacht er alleen geen uitstekende afdichting of een gecontroleerde baservaring mee.

KEFINE Klanar-kabelKEFINE Klanar-kabel

Standaard kabel

De kabel is een 54-aderige 4-aderige kabel met afwisselend zwarte en bruine of koperkleurige draden. Deze kabel voelt stijf aan bij gebruik.

Het is niet zo comfortabel als je het gebruikt. Het wrijft veel over uw kleding en voegt onnodig geluid en interferentie toe aan uw gebruik. Het heeft ook een kabelbinder met klittenband en een kinschuif. Afgezien daarvan is het een standaardkabel met een goed uiterlijk.

Verpakking en accessoires

De KEFINE Klanar wordt geleverd met een draagtas, de IEM’s, extra tips en de kabel. Het heeft alle dingen die iedereen zou gebruiken of nodig heeft bij dagelijks gebruik.

De draagtas is aanzienlijk groot, maar wel stevig. Het ontwerp is grijs en rechthoekig met de naam KEFINE erop en een zwarte ritssluiting om hem te openen of te sluiten. Andere accessoires kunnen in de draagtas worden meegenomen. Er is voldoende ruimte voor uw IEM, een dongle, extra tips en een schoonmaakdoekje.

KEFINE Klanar-accessoiresKEFINE Klanar-accessoires

Geluidsindrukken

Bas

Dit is de bas die je van een dynamische driver mag verwachten. Ik was verrast om dit soort baskwaliteit uit een planaire driver te horen.

Deze presteert als een dynamische driver, maar is kwalitatief hoogstaand. Je krijgt hiermee alle bas-goodies zoals bass rumble, texture, punch, slam en al het andere zonder dat het onvolledig aanvoelt.

De kracht van zijn slag en stoot is geweldig. Je voelt het zonder dat het opdringerig klinkt voor andere delen van je muziek.

Het rommelt krachtig en doet recht aan veel van de muziek die ik heb. Niet één keer heb ik het gevoel gehad dat ik meer of minder van deze set wilde. Bovendien is dit een basrijke set waarin ik de textuur van de bas kan voelen en horen. Dat lukt prima en het is heel plezierig.

Er is helemaal geen misser of een slecht onderdeel in de manier waarop KEFINE zijn bas heeft afgestemd. Voor een vlakke driver verslaat dit veel van zijn vlakke concurrenten.

Midden

Het middenbereik van de KEFINE Klanar is een allegaartje. Dit is helemaal geen slechte allegaartje, het is eerder iets waar sommige mensen meer of minder van nodig zullen hebben.

Te beginnen met het timbre, het is natuurlijk genoeg, maar het heeft een gevoel van verscherping. Deze verscherping hoor je met zang en instrumenten bij live opnames.

Het klinkt onnatuurlijk als je dat verscherpen hoort. Deze verscherping verschijnt niet bij andere muziek die ik vreemd genoeg heb geprobeerd.

Daarnaast is de zang vol, dik en rijk. De mannelijke zang klinkt hier uitzonderlijk goed vanwege hoe zwaar ze zijn. Helaas is er enige korreligheid bij de mannelijke zang. Bij vrouwelijke zang is dit niet aanwezig.

Na het uitproberen van talloze muziek en andere IEM’s om te vergelijken, is de korreligheid helaas in alle muziek te horen.

Voor vrouwelijke zang is het naar mijn smaak een beetje dun en verzonken. Als iemand met veel muziek met zangeressen, hoor ik de recessie en de dunheid ervan vergeleken met andere IEM’s.

De teruggang van de vrouwelijke zang is duidelijk wanneer ze overschaduwd worden door de instrumenten in nummers. Bij het luisteren naar popmuziek kun je deze recessie en gelaagdheid van zang en instrumenten ervaren.

Afgezien daarvan maken het timbre van de middentonen en de zwaarte van de mannelijke zang de Klanar goed, ondanks de problemen die ik heb ontdekt.

Drievoudig

Dit maakt deel uit van de KEFINE Klanar is indrukwekkend en middelmatig tegelijk. De hoge tonen van de Klanar zijn ook een allegaartje, net als zijn middentonen.

Als vlakke IEM zou je verwachten dat het ophalen van details indrukwekkend is en boven de prijs concurreert, maar nee, dat is niet het geval met de KEFINE Klanar. Het terugvinden van details is matig voor de Klanar.

Het is middelmatig als ik het vergelijk met andere planars, maar vergeleken met dynamische driver-IEM’s doet het het geweldig en heeft het meer details dan alle andere.

Laten we voor de indrukwekkende delen van de Klanar beginnen met de scheiding. Kortom, de Klanar heeft een grote scheiding tussen de instrumenten, zang, bas en andere delen van de muziek.

Zelfs met mijn drukke en rommelige muziek faalt het nooit en geeft het nooit op in het geven van een prachtige scheiding. Ik kan de instrumenten goed lokaliseren, zelfs als alles in de muziek begint te spelen.

Een ander indrukwekkend onderdeel van de Klanar is dat er geen sibilantie is. Als planar is dit iets om trots op te zijn, aangezien het veel voorkomende probleem van planars de hoge tonen zijn.

Ik kan hier zonder problemen naar die hoge hoeden, ‘s’-geluiden, bellen en nog veel meer luisteren. Er zijn helemaal geen doordringende hoogtepunten bij deze set.

Staging en dynamiek

Verrassend genoeg levert de KEFINE Klanar een breed geluidsbeeld en nauwkeurige beeldvorming. Dit is de planar die waarschijnlijk een van de beste soundstages heeft die ik heb geprobeerd.

Slechts een paar vlakke IEM’s kunnen een bredere enscenering bereiken dan de Klanar, namelijk de Raptgo-brug vanwege het open ontwerp. Gelukkig heeft de Klanar niet de wankele afstemming in de middentonen zoals de Raptgo Bridge.

De weergave in deze set is geweldig. Er is een gevoel van steeds verder links of rechts positioneren bij de Klanar.

Het heeft meer diepte dan hoogte. De diepte is verreikend, waardoor ik hem alleen al op het gebied van beeldvorming de kroon kan geven in vergelijking met zijn andere vlakke concurrenten.

Vanwege de dynamiek zorgt de manier waarop de middentonen zijn afgestemd ervoor dat dit deel van de IEM helaas slechter klinkt dan het in werkelijkheid is. De bas en de hoge tonen hebben een geweldige dynamiek, niets overheerst de ander, maar de middentonen worden verzonken.

De bas en hoge tonen overheersen in veel tijd de middentonen, het is een V-vormige stemming, maar de zang klinkt merkbaar verzonken. De dynamiek van de Klanar is hierdoor een schot in de roos.

Soundstage en beeldvorming zijn een sterk punt van de Klanar. Aan de andere kant is de dynamiek een van de zwakke punten, waardoor het geen goede keuze is voor mensen die een gebalanceerde audio-ervaring willen.

Klik op pagina 2 hieronder voor onze aanbevolen combinaties en geselecteerde vergelijkingen.

Delen is lief!

Draadloze-oortjes.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart